Harjoitusohjeet

Harjoituksen pituus
Harjoitus kestää yleensä 60-90 min.

Hygienia ja jooga-asu

  • Joogaoppaissa kehotetaan yleensä peseytymään huolellisesti ennen joogaharjoitusta. Huolehditaan siis henkilökohtaisesta hygieniasta ja kehon puhtaudesta ennen tuntia. Vältetään hajusteiden käyttöä (hajustetut voiteet, hajuvedet, jne), poikkeuksena deodorantti.
  • Hygienia ja puhtaus koskevat myös jooga-asua: tee joogaharjoitus puhtaissa ja siisteissä vaatteissa. Puhdas keho ja vaatetus viestittävät mielelle, että olet valmistautumassa joogaharjoitukseen. Jos joogaat kotona, huolehdi myös joogatilan siisteydestä ja puhtaudesta.
  • Suosituksena on lämmin, joustava asu ja kerrospukeutuminen, joka sallii venyttelyt ja taivuttelut esteettä – oli sitten kesä tai talvi. Tällöin voit helposti lisätä tai vähentää vaatetta tarpeen mukaan. Mukavinta on joogata aika vartalonmyötäisissä vaatteissa, sillä silloin kaula-aukko, hihat ja lahkeet pysyvät paikoillaan ja paikat lämpiminä. Voit joogata paljain jaloin tai sukat jalassa. Villasukat ovat aina varma valinta.

Tule tunnille ajoissa

  • Harjoitukseen voit valmistautua jo matkalla ja pukuhuoneessa jättämällä ajatuksista päivän muut mietteet. Rauhoittunut mieli auttaa keskittymään joogaharjoitukseen alusta lähtien. Joogasalissa viimeistään hiljennytään ja annetaan kaikille mahdollisuus rauhoittua käsillä olevaa harjoituskertaa varten.
  • Pidäthän omasta puolestasi huolta, että tunnit alkavat ajoissa ja rauhallisissa merkeissä.

Jooga-alusta

  • Ota mukaan oma joogamatto tai muu alusta, kuten suuri pyyhe tai telttapatja.
  • Joogamaton päällä on hyvä pitää hygieniasyistä vilttiä, pyyhettä tms. jonka voi helposti pestä harjoitusten välillä. Viltistä saa kätevästi kääräistyä tuen mm. istuen tehtäviin harjoituksiin, tarvittaessa pään alle, tai polvien alle pehmusteeksi konttausasennossa. Viltti on myös hyvä olla mukana lämmikkeenä loppurentoutuksen aikana.

Ateriat
Älä syö kokonaista ateriaa pariin-kolmeen tuntiin ennen joogaharjoitusta, sillä täydellä vatsalla joogaaminen ei ole mukavaa. Pienen välipalan voi toki syödä, ettei maha murise harjoituksessa.

Erityistarpeet
Kerro ohjaajalle, jos sinulla on esim. selkä- tai muita tukielinongelmia tai olet raskaana.

Lopuksi:

Kuuntele itseäsi. Pidä taukoa, jos asennot (asanat) tuottavat kipua, tuntuvat liian raskailta tai sinua alkaa pyörryttää. Ethän tule joogaan flunssaisena tai kuumeisena – pidä yksi kuumeeton päivä ennen kuin aloitat harjoittelun uudelleen.

Älä vertaa itseäsi muihin. Joogaharjoitus ei ole suoritus, siinä ei kilpailla eikä vertailla itseä muihin. Keskity omaan harjoitukseesi ja kuuntele oman kehosi viestejä.

Joogasta elinvoimaa: Säännöllinen päivittäinen joogaharjoitus – vaikka lyhytkin – pitää kehosi elinvoimaisena. Voit antaa ajan omalle harjoitukselle vaikkapa aamuisin ennen töihin lähtöä tai iltaisin ennen nukkumaanmenoa.