Suomi 100 vuotta, Suomen Joogaliitto 50 vuotta

Suomen joogahistoria alkoi 1950-luvun alussa

Elvi Saari (1910-1985), tuttavallisesti ”Esko”, oli perustamassa Viittakiven opistoa Hauholle vuonna 1952. Saari valittiin opiston rehtoriksi. Viittakiven syntyyn ja opiston toimintaan vaikuttivat mm. Elvi Saaren pitkäaikainen tausta aktiivisena partiolaisena, hänen lukuisat partiomatkansa ympäri Eurooppaa, hänen runsaat kansainväliset kontaktinsa, tutustuminen avarakatseiseen kveekariliikkeeseen, hänen työnsä Kansainvälisen Vapaaehtoisen Työleirijärjestön (KVT) toiminnanjohtajana sekä yhteistyö Settlementtiliiton kanssa.

Kansainvälisen luonteensa johdosta Viittakiven opistosta tuli suomalaisen joogan keskuspaikka 1950- ja -60-luvuilla. Heti ensimmäisinä toimintavuosina opistolla vieraili intialaisia asiantuntijoita eri aloilta. Vuoden 1954 vieras B. Ranaden tutustutti Saaren joogaan ensimmäistä kertaa. Vuoden 1957 luennoitsijan, intialaisen sosiologin Dhiren Dattan, vierailu merkitsi tuolloin 47-vuotiaan Elvi Saaren joogapolun alkua ja asanapainotteisen joogaopetuksen käynnistymistä Suomessa. Viittakiven ensimmäiset joogakurssit pidettiin virallisen opetusohjelman ulkopuolella. Innostus kuitenkin kasvoi, ja 1960-luvulla kiinnostus joogaa kohtaan alkoi todella nostaa päätään Suomessa.

Joogakirjallisuutta alkoi ilmestyä, esim. Ernest Woodin Jooga julkaistiin suomeksi 1965. Joogan suosiota ja tunnettuutta lisäsi myös intialaisten Roshan Lalin ja Dini Soodin TV2:lla esitetty ohjelma Yoga – tapa elää.

Elvi Saarella oli merkittävä vaikutus joogatoiminnan järjestäytymisessä Suomessa 1960-luvun lopulla. Hänen ehdotuksestaan joogasta tuli osa Helsingissä toimivan Kalliolan vapaaopiston opetusta. Kurseille ilmoittautui heti satoja ihmisiä. Valtavan suosionsa ansiosta jooga levisi myös muihin opistoihin ja paikallisia harjoitusryhmiä syntyi eri puolille Suomea.

Suomen Yogayhdistys perustetaan 1967

Joogatoiminnan kehittämiseksi päätettiin vuonna 1967 perustaa Suomen Yogayhdistys. Perustajajäseniin kuuluivat Elvi Saaren lisäksi Juhani Hietalahti, Uuno Mäkinen, sekä tunnettu teosofi, entinen puolustusministeri ja suosittu puhuja Yrjö Kallinen (1886-1976). Vuonna 1970 Yogayhdistys muutti nimensä Suomen Yogaliitoksi. Elvi Saari toimi liiton puheenjohtajana sen voimakkaan kasvun vuosina 1971-1978. Tänä aikana Saari oli aktiivisesti kehittämässä Joogaliiton opetusta ja ohjaajakoulutusta, osallistui liiton käytännön työhön ja kiersi opettamassa joogaa eri paikkakunnilla.

Vuonna 1973 Joogaliitto otti merkittävän askeleen perustaessaan Suomen Joogaopiston Saarijärvelle, vanhaan Ranta-Hännilän kansakouluun. Rakennusta alettiin heti muuntaa ympärivuotisesti toimivaksi moderniksi kurssikeskukseksi. Ensimmäinen työleiri opistolla oli ostovuoden 1973 syksyllä. Kesällä 1974 tilat olivat siinä kunnossa, että voitiin aloittaa säännöllinen toiminta. Loppuvuonna pidettiin jo 26 kurssia yhteensä 500 osallistujalle. Joogaopisto syrjäytti vähitellen Viittakiven opiston suomalaisen joogan keskuksena. Liiton jäsenyhdistykset ja lukemattomat jooganharrastajat ovat rakentaneet ja ylläpitäneet opistoa lahjoituksin ja työpanoksin yli neljänkymmenen vuoden ajan. Lue lisää Joogaopiston syntytarinasta täältä: ”Alussa olivat jooga, lippalakki ja Erkki (Melartin)”.

Suomen Joogaliitto 50 vuotta

Suomen Joogaliiton 50-vuotista taivalta juhlittiin 10.-12.3.2017 liiton Talvipäivillä vuosikokouksen yhteydessä Helsingin Vuosaaressa. Varsinaista 50-vuotisjuhlaa vietettiin vuosikokouksen jälkeen lauantaina 11.3. liiton 26 jäsenyhdistyksen edustajien täyttäessä hotellin auditorion. Juhlapuheessaan Tuomo Suntola vei kuulijat mielenkiintoiselle matkalle vuodesta 2000 ennen ajanlaskun alkua aina vuoteen 2000 ajanlaskun jälkeen, sijoittaen sekä joogan yleisen historian merkkipaaluja että Suomen Joogaliiton perustamisen ja sen tärkeitä toimijoita aikajanalle, paikalla olijoiden silmien eteen. Joogaliiton  kehitysvaiheiden sanallista ja kuvallista kavalkadia jatkoivat liiton entiset puheenjohtajat Arvo Tavi, Soilikki Suntola, Märta Heikinheimo ja Sinikka Tala (Pirjo Paavilaisen välittämänä). Lopuksi Joogaliiton nykyinen puheenjohtaja Jorma Rusanen hahmotteli puheenvuorossaan liiton tulevaisuutta. Juhlan musiikista vastasi pianotaiteilija Matilda Kärkkäinen. Iltaa jatkettiin vielä 50-vuotisdiskon hikisissä merkeissä.

Turun Joogayhdistys ry. on toiminut vuodesta 1969, lähes 50 vuotta. On kunnia jatkaa Elvi Saaren avaamaa suomalaisen joogan tietä vapaaehtoistoiminnalla, iloisessa yhteishengessä. Turun Joogayhdistyksen 50-vuotisjuhlaa vietämme parin vuoden kuluttua, vuonna 2019.

TJY:n 40-vuotisjuhlaa vietettiin syyskuussa 2009 Kupittaan Paviljongissa, ja kunniavieraanamme oli Erkki Melartin (1934-2014), yksi suomalaisen joogan pioneereista. Oli suuri kunnia tavata Erkki henkilökohtaisesti.

Lähteet:
M. Rautaniemi, 2017. Suomen Joogalehti 2/2017. Elvi Saari – suomalainen karmajoogi.
S. Kuusisto & H. Stotesbury, 2017. Liiton tiedote jäsenyhdistyksille 3/2017. Suomen Joogaliiton Talvipäivät 2017 ja 50-vuotisjuhla.

Turun Joogayhdistys on Suomen Joogaliiton jäsenyhdistys

Turun Joogayhdistys ry. on Suomen Joogaliitto ry:n jäsenyhdistys. Liittyessäsi Turun Joogayhdistyksen jäseneksi et automaattisesti liity Suomen Joogaliiton jäseneksi, vaan liiton jäseneksi liitytään erikseen. Kumpikaan jäsenyys ei ole pakollinen, mutta halutessaan joogan harrastajat voivat liittyä sekä Turun Joogayhdistyksen että Suomen Joogaliiton jäseneksi.

Turun Joogayhdistyksen jäsenmaksu on 15 € / kalenterivuosi. Liity jäseneksi tästä.
Suomen Joogaliiton jäsenmaksu on 30 € / kalenterivuosi. Liity jäseneksi tästä.

Yhdistyksen jäsenet pääsevät järjestämillemme joogakursseille edullisin jäsenhinnoin ympäri vuoden. Liiton jäsenet puolestaan saavat jäsenetuna neljä kertaa vuodessa ilmestyvän Suomen Joogalehden sekä 5 % alennuksen Suomen Joogaopiston kursseista.

Suomen Joogaliitto ry.

Vuonna 1967 perustettuun Suomen Joogaliittoon kuuluu 27 rekisteröityä jäsenyhdistystä sekä noin 2700 suoraa henkilöjäsentä. Liiton toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön. Suomen Joogaliitto on Euroopan Joogaunionin (European Union of Yoga, EUY) jäsen (Yoga Federation of Finland, YFF).

Suomen Joogaliiton monivuotinen Jooganopettaja SJL® -koulutus on EUY:n hyväksymä. Joogaliitto on ollut mukana kehittämässä EUY:n koulutusohjelmaa. Joogaliiton kouluttamat jooganopettajat toimivat mm. jäsenyhdistysten, kansalais- ja työväenopistojen sekä kuntoutus- ja liikuntaopistojen ja työpaikkojen joogaryhmissä. Saarijärvellä sijaitsevassa Suomen Joogaopistossa, liiton kotipaikassa, järjestetään opettajakoulutuksen lisäksi lukuisia joogakursseja ympäri vuoden, ja suurin osa kursseista on avoimia kaikille joogasta ja omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneille.

Millaista on SJL-jooga?

Suomen Joogaliitto opettaa joogaa itsehoito- ja itsekasvatusmenetelmänä, jonka perustana ovat keskittyneesti suoritettavat harjoitukset, tietoinen rentoutuminen, luonnollinen hengitys ja sisäisen hiljaisuuden kokeminen. Tavoitteena on edistää joogan harjoittajien kokonaisterveyttä sekä henkistä kasvua.

Säännöllinen joogan harjoittaminen yhdessä terveiden elintapojen kanssa edistää myönteisten elämänasenteiden omaksumista, henkisen elämän syvempää tiedostamista ja kokonaisterveyttä. Näkemyksemme mukaan jooga ei kuitenkaan ole oikotie terveyteen ja mielenrauhaan.

Liitto ei ole sidoksissa mihinkään yksittäiseen joogan suuntaan tai traditioon. Opetuksessa yhdistyvät laaja-alaisesti hathajooga ja rajajooga.

Joogaperinteen mukaisesti jokainen selvittää itselleen elämänkatsomukselliset kysymykset oman uskontonsa ja kulttuurinsa pohjalta. Liiton opettama jooga sopii yhtä hyvin henkilölle, jolla on kristillinen elämänkatsomus ja usko, kuin hänellekin, jolla sitä ei ole. Suomen Joogaliitto on uskonnollisesti ja myös poliittisesti sitoutumaton.