Syksyn tullen yleensä alkaa niin kutsuttu arki. Kesällä on lomailtu, ja nautittu auringon lämmöstä; elämän rytmi on luonnostaan hitaampi ja kiire ei pääse niin helposti hätistelemään meitä.
Nyt ollaan syyskuun puolivälissä. Lapset ovat koulussa, töitä tehdään täysillä ja harrasteryhmät ovat alkaneet. Monella elämä on tarkkaan aikataulutettua. Samalla kehomme yrittävät sopeutua kylmenevään ilmastoon ja valon vähenemiseen. Stressillä on otollinen hetki iskeä. Joogatunneilla oppimillasi keinoilla voit kuitenkin tehdä stressin olemattomaksi tai ainakin lievittää sen aiheuttamia oireita.
Ensimmäinen asia, minkä yleensä joogatunnilla opit on olla läsnä kehon tuntemuksessa. Voit kokeilla tätä nyt. Hengitä pari kertaa syvään sisään ja ulos. Jos istut, tuo huomio istuinluihisi. Tunne niiden kontakti tuoliin, jolla istut (oletan, että istut tuolilla tätä lukiessasi, mutta voin toki olla väärässäkin tänä tablettien ja älypuhelinten aikakaudella!). Tunne jalkapohjasi lattiaa vasten. Jos jalkapohjasi eivät kosketa lattiaa, voit antaa niiden laskeutua lattiaa vasten. Tule tietoiseksi koko siitä osasta kehoasi, joka on vyötärölinjasi alapuolella. Tuo sitten huomio selkääsi. Voit ojentaa rankasi, jos se ei ole suora. Tule tietoiseksi tuntemuksista hartiaseudulla Jos havaitset siellä lihasjännityksiä, anna niiden laueta. Anna käsien levätä rentoina. Tule tietoiseksi niskasi ja pääsi asennosta. Olet nyt tietoinen koko kehostasi. Voit päästää irti lihasjännityksistä. Anna päänahkasi ja kasvojesikin rentoutua, ja huomaa, että juuri nyt kaikki on hyvin.
Toinen asia, minkä opit joogatunnilla on tietoinen hengitys. Jatketaan äskeistä harjoitusta. Kuuntele hetki omaa hengitystäsi. Huomaa miten hengitys liikuttaa palleaasi ja rintakehääsi. Anna pallean ja rintakehän rentoutua. Anna hengityksesi rytmin hidastua. Kuuntele miten hengityksesi haluaisi tapahtua ja ole mahdollisimman vähän esteenä. Anna hengityksen virrata yhä vapaammin. Ole hetki läsnä hengityksessäsi ja kehon tuntemuksessa. Huomaa miten mielesi hiljenee, ja voit kokea rauhoittuvasi. Olet täysin tyyni.
Vapaasti virtaava hengitys ja tietoisuus kehon tuntemuksista ovat avainsanat jooga-asanoiden harjoittamisessa. Jooga-asanat vaikuttavat tutkimusten (ja oman kokemukseni) mukaan hermostoon ja hormonien tuotantoon tasapainottavasti, vahvistavat lihasten lisäksi immuniteettia, ja lisäävät elämän hallinnan tuntua, mainitakseni näin muutamia ehkä vähemmän tunnettuja vaikutuksia. Jos siis haluat jotain harrastaa, niin jooga on oikein hyvä vaihtoehto. Joogaa voit harrastaa myös kotonasi, itsellesi sopivaan aikaan, opittuasi perusteet osaavassa ohjauksessa.
Pitkälle pääset stressinhallinnassa jo sillä, että muistat hengittää syvään, keskittyä rauhassa yhteen asiaan kerrallaan (vaikka olisitkin nainen, ja tekisit montaa asiaa yhtä aikaa, niin silloinkin voit koko ajan olla läsnä juuri siinä asiassa, jota parhaillaan teet, ennen kuin siirryt tekemään toista asiaa yhtä läsnä olevana) ja tehdä vain sen mikä on tarpeen. Älä haali liikaa tekemistä. Kuuntele intuitiotasi siinä mikä on hyväksi sinulle juuri nyt. Joskus voi olla parempi jättää espanjan tunti tai juoksulenkki väliin, ja istua alas haaveilemaan teekupposen ääressä, tai leipoa sämpylöitä lasten kanssa tai käydä spontaanisti työmatkan varrella taidenäyttelyssä. Opettele kuuntelemaan itseäsi ja tarpeitasi samalla tavalla kun opettelet joogatunneilla kuuntelemaan kehoasi.
Hyvää syksyä! Ollaan hyviä itsellemme <3
Tekstin kirjoitti Turun Joogayhdistyksen puheenjohtaja jooga-ja meditaatio-ohjaaja Marion Routti
Turun Joogayhdistyksen ajankohtaiset tapahtumat – käy kurkkaamassa!
Syksyn 2014 kurssitarjonta