Suomen Joogaliitto ry:n Talvipäivät ja vuosikokous pidettiin Kulttuurikeskus Sofiassa Helsingissä 14.-16.3.2014. Päivien kantavana teemana oli ”Kohtuus – riittääkö mikään?”
Matka alkoi körötellessä junalla Turusta Helsinkiin, itsekseen omien ajatustensa kanssa. Perillä oli vajaa tunti aikaa ennen kuin yhteiskuljetus lähtisi rautatieasemalta kohti Sofiaa. Käytin tämän ajan hörppäämällä teetä Fazerin kahvilassa joogatutun kanssa, jonka sattumalta tapasin junassa. Juttelimme mm. hormonijoogasta. Sitten kohti Sofiaa. Parinkymmenen minuutin bussimatkan jälkeen avautuivat hienot maisemat mäntyiseltä harjulta merelle, aurinko paistoi ja ilma oli keväisen kaunis. Perillä majoituimme huoneisiimme, ja yllätyksekseni oma huonetoverini osoittautui liiton joogakonkari Karin Sillanderiksi.
Talvipäivien avaus ja jäsenyhdistysten tapaaminen
Talvipäivät alkoivat yhteisellä päivällisellä, jonka jälkeen metropoliitta Ambrosius toivotti meidät auditoriossa tervetulleiksi ja Suomen Joogaliiton puheenjohtaja Sinikka Tala avasi Talvipäivät. Liiton jäsenyhdistysten tapaaminen pidettiin saapumisiltana 70-lukuhenkisen Retroklubin viereisessä kokoustilassa. Paikalla oli 16 jäsenyhdistyksen edustajat, 9 jäsenyhdistyksestä ei ollut paikalla edustajaa. Tapaamisessa käsiteltiin seuraavan päivän vuosikokouksen äänestysprosessia ja valtakirjojen tarkastusta, jotta lauantaina kaikki sujuisi joustavasti. Lisäksi keskusteltiin uudesta sähköpostilistasta, jonka välityksellä Joogaliitto ja sen 25 jäsenyhdistystä pitävät jatkossa yhteyttä keskenään. Jäsenkirje putkahtaa postiin neljä kertaa vuodessa ja lisäksi tulee muita tiedotteita. Oli oikein mukava tutustua muiden yhdistysten edustajiin. Paikalla oli myös Suomen Joogaliiton hallituksen pitkäaikainen jäsen ja vaikuttajia Soilikki Suntola, sekä eri toimikuntien jäseniä, kuten Pirkko Talja ja Ritva Kuure. Tapaamisen jälkeen rentouduttiin Sofian aulassa jutellen ja uusia tuttavuuksia tehden, tai saunoen ja uiden.
Lauantai 15.3.
Lauantai alkoi aamujoogalla, jota pidettiin neljässä salissa samanaikaisesti. Toiset nauttivat aamuharjoituksesta, eräät pitkistä unista ja kiireettömästä aamusta kaukana lapsiperheen arjesta. Hotellihuoneesta avautui upea mäntymaisema merelle – tosin edellisiltainen, keväinen merimaisema oli yön aikana muuttunut valkoiseksi, ja lisää lunta tuprutti pitkin päivää.
Runsaan aamiaisen jälkeen suuntasimme kohti luentoa, jonka taitavasti ja hyvällä huumorilla höystettynä piti terveyskasvatuksen emeritusprofessori Jukka Laitakari. Luennon aiheena oli ”Jooga osana sydäntaudin hoitoa, käänteentekeviä tutkimuksia”. Päällimmäiseksi luennosta jäi mieleen, että jokaisen olisi hyvä rentoutua tunti päivässä, esim. 5 minuuttia hengitysharjoituksia, vartti venyttelyä tai joogaa, vartti meditaatiota, jne. Tunnin rentoutumisen voi tehdä osissa aamulla/päivällä/illalla, mutta rentoutumisharjoitusten pitäisi kestää vähintään 20 minuuttia kerrallaan, jotta ne olisivat tehokkaita. Laitakari painotti myös, että ihmisen tulisi avata sydämensä tunteilleen, toisille ihmisille sekä korkeammalle itselle.
Luennon jälkeen oli vuorossa valtakirjojen tarkastus ja äänestyslipukkeiden jako, sekä lounas. Ruuasta ei viikonlopun aikana ollut pulaa, ja mietimmekin jälkiruuan kohdalla missä menee kohtuuden raja, ja riittääkö mikään.
Työpajat
Lounaalta siirryimme työpajatyöskentelyyn. Tarjolla oli neljä eri työpajaa, joiden aiheina olivat Nuorisojooga, Äijäjooga, Äitiysjooga ja Pranayama ja bandhat. Gynekologi Pirjo Paavilaisen ohjaama Äitiysjoogatyöpaja oli erittäin antoisa ja sisälsi minulle aivan uusia näkökulmia raskaana olevien joogaharjoitukseen. Kuulemani mukaan muutkin työpajat herättivät paljon ajatuksia ja keskustelua. Kahvitauolla herkullista leivosta maistellen pohdimme jälleen kohtuun käsitettä.
Vuosikokous
Vuosikokous oli kiintoisaa seurattavaa alusta loppuun. Äänestys oli jännittävä, sillä avoimia hallituspaikkoja oli neljä, ja innokkaita ehdokkaita seitsemän. Kaksi vanhaa hallituksen jäsentä, Soilikki Suntola ja Ritva Kuure, valittiin uudelleen, ja kaksi uutta, Pertti Lipsanen ja Harry Uosukainen, valittiin hallitukseen uusiksi jäseniksi. Uuden hallituksen järjestäytymiskokous pidettiin heti vuosikokouksen jälkeen.
Iltaohjelmaa
Päivällisen jälkeen ohjelmassa oli vapaata ja leppoisaa yhdessäoloa. Vaikuttavan musiikkiesityksen meille piti jooganopettaja SJL -koulutuksessa oleva, kansanmusiikkia opiskeleva Satu Lankinen. Hän otti yleisön haltuunsa heti ensimmäisestä sävelestä ja hurmasi meidät suomalaisen ja inkeriläisen kansanmusiikin repertuaarillaan, jossa vaihtelivat haikeat ja rempseät laulut ja lehmipaimenen kutsuhuudot. Lauluja höystivät ainakin jouhikko, kaksi erilaista haitaria, pari huilua ja kantele. Allekirjoittanut pääsi hyppimään iloisen pillipiiparimusiikin tahdissa, yhdessä jooganopettaja SJL Pia Kojon kanssa. Sadun sykähdyttävä esitys poikikin hänelle keikkatilauksia eri puolille Suomea.
Sunnuntai 16.3.
Sunnuntai alkoi myös aamujoogalla ja aamiaisella, joiden jälkeen Märta Heikinheimo piti erinomaisen luennon ”Kohtuus joogan harjoittamisessa”. Hän valotti hienosti joogan 8-osaista tietä ja yhdisti kohtuuttomuuden ja kohtuullisuuden arkipäivään ja joogafilosofiaan. Lopuksi puheenjohtaja Sinikka Tala päätti Talvipäivät. Nautimme vielä lounasta hyvässä seurassa ja lähdimme sitten vatsat pulleina kohti kotia, osa yhteisellä bussikuljetuksella, osa omilla autoillaan.
Lopuksi
Talvipäivät olivat todella antoisat kokonaisuudessaan. Vanhat ja uudet tuttavuudet sekä Suomen Joogaliiton konkareiden ja pioneerien tapaaminen tekivät viikonlopusta sallivan lämminhenkisen, jooganhenkisen. Ajatuksia herättävät luennot ja työpajat avasivat mielessä uusia joogapolkuja. Kiitos kaikille Talvipäivien järjestäjille onnistuneesta joogaviikonlopusta!
Kotiin vietäväksi pohdittavaa Märta Heikinheimon sanoin:
”Onko elämäsi tänään kohtuullisesti lujuus – lempeys -tasapainossa? Onko elämässäsi tarpeeksi tilaa tärkeiden asioiden välissä? Tyhjyys on tila, jota ei ole täytetty. Onko sinulla tarpeeksi tällaisia tiloja?”
Maisa Suominen, 37, on Suomen Joogaliiton
jooganopettajakoulutuksessa ja nauttii
ulkoilmassa joogaamisesta aina kun mahdollista.