Muistan ensimmäisen joogakokemukseni kymmenkunta vuotta sitten. Halusin kokeilla joogaa voimakkaiden selkäkipujen ja stressin kampittamiseen, mutta minulla oli lajia kohtaan ennakkoluuloja. Pitäisikö minun olla notkeampi voidakseni aloittaa? Onko joogalla tekemistä jonkin hämäräperäisen maailmankatsomuksen kanssa?

Ohjaan Suomen Joogaliiton joogaa (SJL-joogan) muun muassa Turun Joogayhdistyksessä. SJL-jooga on kansalaisopistoissa yleisimmin opetettavaa joogaa, hathajoogaa, joka sopii lähes kaikille, eikä vaadi harrastajaltaan kuin avoimen mielen ja joustavat vaatteet sekä jonkinlaisen alustan. Vanha jumppamatto, retkialusta, viltti tai isokokoinen pyyhekin kelpaa sellaiseksi. Harjoituksen aikana tehdään yksinkertaisia liikkeitä, rentoudutaan ja tutustutaan omaan hengittämiseen. Ennakko-osaamista ei tarvita.

Joogasuuntauksia on valtavasti. Ensimmäinen vastaantullut suuntaus ei välttämättä ole se parhaiten itselle soveltuva. Paljon voi silti oppia. Fyysisten tai nopeiden ihmisten voi olla helpompaa tutustua joogaan fyysisesti voimakkaiden suuntausten kautta. Meille muille SJL-jooga on turvallinen ja lempeä tapa lähteä kokeilemaan lajia.

Joogassa on se hyvä puoli, että pidemmälle edistyneet voivat aina osallistua myös alkeisryhmään, poimia opetuksesta eri asioita kuin vasta-alkaja, syventää omaa harjoitustaan. Jokainen harjoitus on henkilökohtaisella tasolla ainutlaatuinen kokemus. Kuten elämä itse. Ei ole mahdollista sanoa, että tämä on jo nähty, että osaan tämän jo täydellisesti.

Kymmenkunta vuotta sitten lajiin tutustuessani se ei ollut niin trendikäs kuin nykyään. Kansalaisopistojen kurssit täyttyivät silti nopeasti. Jotkut uskoivat joogan olevan ohimenevä muoti. Nyt yhä useampi jää hyvillä mielin koukkuun, joku ensimmäisellä kerralla, joku vasta paljon myöhemmin. Miksi jooga sitten koukuttaa? Vastaus on yksinkertainen: siitä tulee hyvä olo. Jooga on itsehoitoa, jossa sekä kroppaa että mieltä hellitään.

Osaan nyt vastata myös kysymyksiini notkeuteen ja hämäräperäisyyteen liittyen: ei ja ei. Ja miten kävi selkäkipujen ja stressin? Molemmat ovat vuosien varrella suurimmaksi osaksi poistuneet. Jos vaivat välillä nostavatkin päätään, tiedän että lääke on yhtä lähellä kuin oma joogamatto.

Terveisin Thua Aalto

 

Kirjoitus on hiukan eri muodossa ilmestynyt Kaarinan kansalaisopiston blogissa syksyllä 2015.